اخبار داغ گروه «وپترو» از زبان مدیرعامل | برنامه برای چهار عرضه اولیهآزاد 

 به گزارش رهنمون سرمایه در ادامه گزارش گفتگو گروه بنگاه‌های «دنیای اقتصاد» با مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی (وپترو) آورده شده است.

با توجه به تنوع فعالیت و پرتفوی  شما پتانسیل‌ها  و چالش‌ها ی وپترو را چگونه ارزیابی می کنید؟

واقعیت این است که تنوع پرتفوی برای شرکتی مانند شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی از یک منظر مزیت محسوب می‌شود. چرا که تنوع در دارایی‌ها باعث تنوع در منابع درآمد خواهد شد. به این معنا که در شرایط متلاطم اقتصادی اگر قسمتی از درآمد شرکت به واسطه رکود دریک بخش تحقق پیدا نکرد، افزایش درآمد احتمالی در بخش‌های دیگر  می‌تواند این کاهش را جبران کند. اما مهمترین چالش در مسیر اداره یک شرکت با پرتفوی متنوع به موضوع تخصصی بودن حوزه‌ها باز می‌گردد. وقتی ما در یک صنعت به صورت تخصصی فعال نیستیم طبیعتاً نظارتمان کم رنگ می‌شود. برای حل این مشکل شرکت‌ها معمولاً به سراغ استخدام نیروهای متخصص برای افزایش نظارت خود بر شرکت‌های تابعه می‌روند. نتیجه طبیعی این روند افزایش هزینه‌های عمومی و اداری نسبت به رقبای هم سطح است. البته این چالش با بهینه‌سازی ساختار منابع انسانی قابل رفع خواهد بود. ما در سال جاری با انجام اصلاحات در تشکیلات و روش‌ها به دنبال کاهش هزینه‌های عمومی و اداری شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی هستیم که نسبت به سودآوری رقم چشمگیری است.

سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی پرتفوی بزرگی دارد برنامه شما برای بهینه‌سازی پرتفوی شرکت چیست؟

درراستای سیاست‌های کلی مدنظر دولت و شخص رئیس جمهور برای شستا، در مرحله اول در تلاش هستیم که سهام شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی در برخی شرکت‌ها را تا سطح پنجاه درصد بعلاوه یک سهم کاهش دهیم. این کاهش به صورت تدریجی ادامه خواهد یافت تا زمانی شرکت به صورت کامل از بنگاه‌داری خارج و صرفاً سهامدار باشد. مازاد منابع بدست آمده از این محل نیز به صورت سهامداری در سایر  بخش‌های صنعت پتروشیمی سرمایه‌گذاری خواهد شد. برنامه دیگر ما در این حوزه عرضه اولیه سهام چهار شرکت تابعه است  که در این مرحله سهام شرکت‌های شیمی بافت و فیرمکو و در مرحله بعد نگهداشت کاران و فرآورد قشم در بورس عرضه خواهد شد. همچنین به زودی پروژه راه‌اندازی مجدد واحد اسید سیتریک آغاز خواهد شد؛  واحد اسیدسیتریک جزو مجموعه های هایتک(High tech)  محسوب می‌‌شود که با راه‌اندازی مجدد آن علاوه بر مزیت‌های اقتصادی برای سهامداران شاهد اثر مثبت  بر موضوع سلامت و از میان رفتن یکی از عوامل ابتلا به بیماری سرطان در جامعه خواهیم بود.

با توجه به رشد و بازدهی شرکت‌های زیر مجموعه در حال حاضر NAV شرکت را چه میزان ارزیابی می‌کنید؟

    برآورد ارزش روز دارایی‌ها کار چندان پیچیده‌ای نیست. آنچه کار را تاحدودی پیچیده می‌کند برآورد بدهی‌ها به دلیل پرونده‌های حقوقی شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی است. دو پرونده حقوقی ما با NPC و ورشکستگی گاز لوله، محاسبه  NAV شرکت را تا حدودی دشوار کرده است.  چرا که نحوه به نتیجه رسیدن  این دو پرونده در دادگاه در محاسبه  ارزش روز دارایی‌های ما موثر است.

میزان سودآوری شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی در سه ماهه نخست امسال چگونه بوده است؟

    شرکت سرمایه‌گذاری پتروشیمی،در سه ماهه نخست سال گذشته زیان داشت که این مبلغ در سه ماهه نخست امسال به ۱۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان سود تبدیل شده است. این میزان از افزایش درآمد ناشی از فروش سرمایه گذاری ها از یک سو  و تلاش در جهت مدیریت هزینه های عمومی و  اداری است.

س: به عنوان یکی از سهامداران عمده ، چه برنامه‌های به خصوص در نماد “وساخت” دارید؟

   در مورد “وساخت” در مجموعه ما دو دیدگاه وجود دارد. دیدگاه اول  معتقد به درخواست ماده ۹۵ و برعهده گرفتن مدیریت  این مجموعه است و دیدگاه دوم مبتنی بر حفظ جایگاه سهامداری و امتناع از ورود به مدیریت است که البته به زودی دراین مورد تصمیم گیری خواهد شد.

ذخایر سنگینی برای گاز لوله در “وپترو” لحاظ شده است، این موضوع تا چه زمانی ادامه دارد و برنامه شما برای این شرکت چیست؟

  من همیشه معتقد بوده‌ام که شرکت‌ها باید موضوعات و مشکلات  خود را به صورت شفاف با سهامدارانشان در میان بگذارند. شرکت گازلوله در سال ۱۳۸۴ اعلام ورشکستگی می‌کند و دادگاه بدوی رای به ورشکستگی این شرکت می دهد. اما با درخواست بانک اقتصادنوین دادگاه تجدیدنظر حکم لغو ورشکستگی گازلوله را صادر می‌کند.  در نهایت به دنبال درخواست گاز لوله و با نظر ریاست قوه قضاییه و بر اساس ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی دستور تعلیق این حکم صادر می‌شود. در حال حاضر هم پرونده بر اساس سازوکار پیش‌بینی شده در ماده ۴۷۷ در حال بررسی است. بر این مبنی نظر حسابرس شرکت این بود که گاز لوله عددی در حدود ۱۷۰ میلیارد تومان را در حساب‌های خود ذخیره بگیرد. با این فرض که موضوع ورشکستگی گازلوله ملغی شده است. نظر بنده هم بر این است که ما وقتی پرونده‌های حقوقی باز داریم،  باید موضوع را به سهامداران اعلام کنیم و متناسب  با آن در حساب‌های شرکت ذخیره بگیریم. این اقدام هم از نوسانات سنگین در سودآوری شرکت‌ها و هم از توزیع سودهای موهومی جلوگیری می‌کند. ذخایرمربوط به پرونده گازلوله تا زمان صدور حکم دادگاه ادامه خواهد یافت. همچنین همانطور که در کدال منتشر کرده‌ایم ما حدود۶۹ میلیارد تومان ضامن شرکت گاز لوله بوده‌ایم و اگر گاز لوله ورشکست  باشد و دادگاه  بابت ضمانت وام از بانک اقتصادنوین به ضرر ما رای بدهد، آنگاه دادگاه یک بخشی از دارایی‌ها ما را جهت پرداخت بدهی به این بانک خواهد فروخت. البته موضوع تعهد ضامن مازاد بر مبلغی که مدیون موظف به پرداخت است یک مبحث حقوقی است.

لطفا به مهمترین پروژه‌ها در شرکت‌های زیرمجموعه اشاره‌ای داشته باشید که چه تاثیری در روند بازدهی شرکت خواهند داشت؟

    مهمترین پروژه‌ در این مجموعه ، انتقال کارخانه کربن از محل فعلی و ایجاد یک مجتمع جدید در آبادان است. بر اساس برآوردها میزان هزینه اجرای این پروژه در حدود ۶۰۰ میلیارد تومان است. در  نتیجه اجرای این طرح زمین شرکت کربن در اهواز آزاد خواهد شد. امیدواریم مراحل کارشناسی این پروژه از اواخر امسال آغاز شود. پیش بینی می شود اجرای این پروژه ۴ سال زمان ببرد. در مورد شرکت‌های فنی و مهندسی،  با توجه به اینکه حتما برنامه داریم فیرمکو را وارد بورس کنیم، سرمایه این شرکت از یازده میلیارد تومان به  بیست و پنج میلیارد تومان افزایش خواهد یافت. این شرکت امروز با برنامه‌ریزی انجام شده شرایط خوبی دارد و پیش بینی این است که امسال ۱۰ میلیارد تومان سود بدهد.