افزایش قیمت دلار چه تاثیری بر بازار سهام دارد؟

پستهای اخیر

amir farahani
View all posts
امید مخبری
View all posts
احمد زارع
View all posts
ugd uhhasdkj
View all posts
سعید دیده
View all posts
سید علی اکبر هاشمی راد
View all posts
مهدوی مهدوی
View all posts
rezataebe110
View all posts
09170188092
View all posts

افزایش نرخ ارز بر قیمت سهام شرکت‌های بورس تاثیر فوری ندارد ولی این تاثیر در دو حالت کوتاه مدت و بلندمدت موجب افزایش قیمت سهام شرکت‌های بورس می‌شود.به گزارش  رهنمون سرمایه ، نوسان نرخ ارز، در کوتاه مدت، در صورت‌های مالی و گزارش‌های یک ماهه و فصلی شرکت‌های دارای محصولاتی با قابلیت صادرات و به اصطلاح ارزآور ‌ موثر است البته در بورس ایران این تاثیرات گاه قبل از درج در گزارش‌های مالی پیش‌خور می‌شود.سجاد عالی فرجا، کارشناس سرمایه‌گذاری و بازار سرمایه با این مقدمه در دنیای اقتصاد نوشته است: در بلند مدت نیز تاثیرات افزایش نرخ ارز در افزایش سرمایه شرکت‌های بورس از طریق تجدید ارزیابی دارایی‌ها ناشی از تسعیر ارز خود را نمایان می‌کند. سیاست‌های کلی نظام در حوزه اقتصاد مقاومتی که سال‌هاست مورد تاکید رهبری معظم است موجب درون گرایی اقتصاد ایران شده است به‌گونه‌ای که تحولات سیاسی و تحریم‌ها نه تنها اثر قابل توجهی بر بورس ایران نداشته بلکه تاثیری بالعکس داشته است و در این شرایط نباید انتظار همگام شدن بورس، متاثر از افزایش نرخ ارز، به‌صورت فوری را داشت.از طرفی افزایش نرخ ارز در شرکت‌هایی که محصولات صادرات‌محور دارند اعم از پتروشیمی، نفتی، پالایشی‌ها، معدنی، فلزی و سایرین، با توجه به افزایش شدت تحریم‌ها و تحقق نیافتن اهداف صادراتی شرکت‌های مذکور تاثیر شگرفی نخواهد داشت و این افزایش در شرکت‌هایی که مواد اولیه آنها وارداتی و به اصطلاح ارزبری دارند نیز صرفا در صورت متناسب‌سازی قیمت فروش محصولات آنان به داخل، می‌تواند تاثیرگذار باشد، البته تاکنون با افزایش نرخ محصولات شرکت‌های این چنینی و شناسایی سود در صورت‌های مالی، افزایش نرخ ارز موجب افزایش قیمت سهم نیز شده است.

 تاثیر افزایش قیمت دلار بر بورس چقدر جدی است؟

اخیرا تخصیص ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی به اغلب مواد اولیه متوقف شده و این مساله موجب افزایش قیمت محصولات به نرخ واقعی شده و این افزایش قیمت در هر صورت موجب سودآوری و در نتیجه افزایش قیمت سهام خواهد شد. با عنایت به تاکیدات مقامات ارشد نظام بر محوریت اقتصاد مقاومتی با تاکید بر تولید داخل و جهش آن، کنترل نرخ ارز با ابزارهای بانک مرکزی به ایجاد تعادل در بازارهای موازی منجر خواهد شد، اگرچه ممکن است برقراری این تعادل با افزایش قیمت سهام شرکت‌ها همراه باشد. در واقع برقراری تعادل در بازار‌های موازی ناشی از کنترل نرخ ارز لزوما به پایین آمدن قیمت‌ها منجر نخواهد شد.در نهایت افزایش‌های اخیر در شاخص کل بورس که با تسعیر ارز در گزارش‌های شرکت‌های پالایشی تبلوری شگرف پیدا کرد، می‌تواند به سایر شرکت‌های بورس نیز تسری پیدا کند. لذا انتظار افزایش شاخص کل در آینده نزدیک اجتناب ناپذیر است و انتظار می‌رود قیمت تعادلی سهام صنایع مادر به قیمت‌های واقعی روز نزدیک شوند. ولی اینکه تصور شود افزایش قیمت سهام و رشد شاخص همگام‌سازی با افزایش نرخ ارز است صرفا در صورت‌های فوق این همگام‌سازی انجام می‌شود همچنان‌که افزایش قیمت‌های اخیر ممکن است ناشی از افزایش نرخ ارز در سال‌های گذشته باشد که اکنون در حال به روز رسانی است.

سمت و سوی متغیرهای کلان موثر بر بورس

دنیای اقتصاد در گزارشی دیگر نیز نوشته است: در هفته گذشته، ضرباهنگ تحولات متغیرهای موثر بر وضعیت سهام شتاب بیشتری به خود گرفت. در این میان، شرایط دو مولفه شامل «نرخ ارز» به‌عنوان عامل محرک درآمدها و «نرخ سود اوراق بدهی» به‌عنوان عامل ارزش‌گذاری سهام حائز اهمیت است. در حوزه ارز، قیمت دلار در بازار آزاد برای ساعاتی در هفته پیش از مرز روانی ۲۰ هزار تومان گذشت، هر چند با مداخله و تزریق به بازار، قیمت‌ها تا حدودی عقب نشست.در سامانه نیما که بخش عمده نرخ ارز صادر‌کنندگان با آن تعیین می‌شود قیمت در محدوده ۱۶ هزار تومان با ثبات نسبی رو به رو است و خبرها از افزایش سمت عرضه حکایت می‌کند.همزمان با اوج‌گیری دلار، قیمت‌های محصولات به ویژه در بورس کالا رو به افزایش گذاشته و عمدتا با دلار تعادلی ۱۶ تا ۱۷ هزار تومان قیمت‌گذاری شده‌اند. در این میان، مسوولان پولی ازجمله رئیس‌کل بانک مرکزی شرایط کنونی را موقت ارزیابی کرده و انتظار تشدید عرضه در هفته‌های آینده تیر ماه به واسطه نزدیک شدن به مهلت الزام صادر‌کنندگان به بازگشت ارز صادراتی سال ۹۷ و ۹۸ را دارند. در این میان، در حوزه نرخ سود تا سررسید اوراق بدهی نیز پس از ثبت کف نرخ‌ها در محدوده ۱۳ درصد در ماه گذشته، به مسیر افزایشی باز گشته و به ۱۵ درصد رسیده است.همزمان، فروش ۱۲ هزار میلیارد تومانی اوراق بدهی جدید در هفته جاری با نرخ سود ۶/ ۱۵ درصد برای دومین هفته متوالی کاملا موفق نبود، به این معنا که تقریبا نیمی از اوراق بدون مشتری ماند. باتوجه به عزم سیاست‌گذاران اقتصادی مبنی بر تامین کسری بودجه از محل اوراق بدهی از یک سو و رابطه تاریخی التهاب ارز با نرخ‌های سود واقعی منفی از سوی دیگر، انتظار می‌رود مسیر تحولات در این دو حوزه در کوتاه مدت به سمت تقویت تدریجی سمت عرضه ارز به ویژه در سامانه نیما و نیز افزایش تدریجی نرخ موثر سود اوراق بدهی حرکت کند.بر همین اساس نرخ سود سپرده‌گذاری بانک‌ها در بانک مرکزی هم روز گذشته با دو واحد درصد افزایش مواجه شده که البته اقدامی در ابعاد کوچک اما درست در جهت مهار شرایط موجود به شمار می‌رود.