ابهام در ذهن سرمایه گذاران

پستهای اخیر

amir farahani
View all posts
امید مخبری
View all posts
احمد زارع
View all posts
ugd uhhasdkj
View all posts
سعید دیده
View all posts
سید علی اکبر هاشمی راد
View all posts
مهدوی مهدوی
View all posts
rezataebe110
View all posts
09170188092
View all posts

علی رغم تمام تصمیمات موقتی و البته نمایش‌های عجیب مدیران سازمان بورس و متولیان امر، به نظر نمی‌رسد حالا حالا شاهد روان شدن و یا صعود بازار باشیم.

آنچه در معاملات چهارشنبه گذشت:

به گزارش بورس نیوز، علی رغم آنکه بسیاری از سرمایه گذاران، مصوبات روز‌های گذشته شورای عالی بورس و حتی شایعات مبنی بر تخصیص یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به بازار بورس را عواملی تاثیرگذار در بازار روز جاری و حتی روز‌های بعد می‌دانند، اما برخی از کارشناسان با دیده احتیاط به این شرایط می‌نگرند و استقبال خریداران را فرصتی طلایی برای فروش و خروج از بازار سرمایه می‌دانند.

اعلام گزارش‌های ضعیف پالایشگاه اعم از “شپنا” و “شتران” و همچنین شناسایی بیش از ۳.۷۰۰ میلیارد تومان زیان خالص از ایران خودرو آن هم در شرایطی که نماد این شرکت با ترفندی ویژه در روز‌های پیش متوقف شده، تنها برخی از نشانه‌های ناامید کننده از روند صعود در روز‌ها و حتی ماه‌های آتی است.

آنچه در روز‌های گذشته موجب ابراز نگرانی‌ها و اعتراضاتسهامداران خرد از مسئولین بازار سرمایه و به ویژه صندوق توسعه بازار بوده حمایت از تک نماد‌های “فولاد”، “فملی”، تجارت و صادرات و البته برخی از نماد‌های صنعت پتروشیمی بوده و آن هم بدون آنکه شاهد برچیده شدن صفوف فروش و افزایش نقد شوندگی در بیش از ۸۰ درصد نماد‌های فعال در بازار بورس و فرابورس باشیم.

بازار روز چهارشنبه نیز به نوعی از این قاعده تبعیت کرد و در حالی که در نماد‌های مذکور شاهد حمایت‌های همه جانبه و رنج‌های مثبت خرید بودیم در سایر نماد‌ها (بیش از ۸۰ درصد) شاهد عدم معامله و قفل بودنصفوف فروش بودیم که به نظر می‌رسد این موضوع برای بازار امروز نیز صادق باشد.

افت ۱۳.۷۲۹ واحدی شاخص کل در روز چهارشنبه در شرایطی رقم خورد که شاخص هموزن علیرغم تعداد بالای سهام منفی تنها افتی ۱.۲۲ درصدی را به ثبت رساند.

اخبار اقتصاد بین الملل:
شاید مهمترین اخبار بین المللی انتهای هفته را بتوان مربوط به اظهارات بایدن در خصوص بازگشت سریع آمریکا به برجام در صورت پیروزی در انتخابات آمریکا دانست.

جو بایدن، که در دولت قبلی معاون رئیس‌جمهور آمریکا بود در این جلسه با انتقاد از اقدام ترامپ در خروج از برجام گفت: ایران نسبت به سال ۲۰۱۷ که ما قدرت را ترک کردیم به سلاح هسته‌ای نزدیک‌تر شده است. بایدن همچنین از برجام به عنوان توافقی که «شدیدترین نظام بازرسی هسته‌ای در تاریخ» را در ایران مستقر کرده یاد کرده و آن را مورد تمجید قرار داده است.

او در بخش دیگری از سخنانش گفت در صورتی که ایران به «پایبندی کامل» بهبرجام برگردد او آمریکا را به توافق مذکور بازخواهد گرداند. با این حال، بایدن گفت که این اقدام نیازمند کمک از سوی سایر طرف‌های برجام از جمله روسیه و چین خواهد بود.

وی افزود: من به شما قول می‌دهم یکی از طرح‌های ابتکاری مهم من بازگشت به این توافق خواهد بود و این در حالی است که چند روز پیش خبرنگار وال‌استریت‌ژورنال در بروکسل گزارش داد هیچ مقامی در اروپا تصور نمی‌کند که «جو بایدن» در صورت پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا بدون ایجاد تغییراتی در برجام به این توافق بازخواهد گشت.

از دیگر خبر‌های منتشر شده بین المللی می‌توان به اظهارات جالببانک مرکزی از قیمت‌های ۲۵ دلاری نفت اشاره داشت. به این ترتیب به روزرسانی سناریوی بانک مرکزی روسیه همزمان با سقوط قیمت نفت تحت تاثیر تغییر دورنمای تقاضا ارایه شده است. تقاضا برای نفت در ماه مه سیگنال‌های بهبود نشان داده و تا ژوییه به این روند ادامه داده بود، اما اکنون نشانه‌هایی از کندی بهبود تقاضا مشاهده شده و تردید‌ها نسبت به ثبات آن را برانگیخته است.

یکی از جدیدترین نشانه‌های نگران کننده، اقدام عربستان سعودی در کاهش قیمت رسمیفروش نفت در اکتبر بوده که با توجه به موضع خوش بینانه این تولیدکننده نسبت به تقاضا برای نفت غیرمنتظره بود. از سوی دیگر گزارش‌ها در خصوص رشد ذخایر شناور نفت و فرآورده‌های نفت، شاخص‌های قیمت بازار جهانی را تحت فشار نزولی قرار داده است.

اخبار رشد سطح ذخایر شناور نفت بسیار نگران کننده محسوب می‌شود، زیرا به معنای پر شدن ظرفیت فضای مخازن در خشکی با وجود رشد ملایم تقاضا برای سوخت پس از کاهش محدودیت‌های قرنطینه در ماه مه است.

اقتصاد کلان و بازار سرمایه:
اما با توجه به شرایط و البته ریزش بازار بورس در هفته‌های اخیر، اکثر اخبار داخلی اقتصادی پیرامون تلاش‌های زبانی مسئولین برای جلوگیری از افت مجدد بورس بود.

در روز پنجشنبه به مانند تمام آخر هفته‌هایی که بازار روندی نزولی را دارد، شاهد گردهمایی‌هایی منسوخ شده با حضور مسئولین سازمان بورس و شورای عالی بورس بودیم و ماحصل این جلسه تبصره‌هایی شعارگونه نظیر مجاز دانستن سرمایه گذاری بانک‌ها در بورس بود.

در این خصوص قالیباف اصل اظهار داشت: در جلسه امروز شورای عالی بورس، آیین نامه پیشنهادی حفظ ثبات بازار سرمایه و صیانت از حقوق سهام داران و سرمایه گذاران مورد بحث و بررسی قرار گرفت. به گزارش لایودیتا به نقل از پایگاه خبری بازار سرمایه ایران، حسن قالیباف اصل با بیان اینکه مواد این آیین نامه بر ضرورت مشارکت سهامداران عمده در معاملات سهام تاکید می‌کند، افزود: به موجب مفاد این آیین نامه، ضمانت اجرایی و اختیارات لازم به سازمان بورس و اوراق بهادار در جهت الزام سهام داران عمده به انجام عملیات بازارسازی و بازارگردانی تفویض شد. همچنین منع مشارکت بانک‌ها در رابطه با مفاد ماده ۱۶ و ۱۷ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، استثنا شد و بانک‌ها مجاز به سرمایه گذاری در بازار سرمایه خواهند بود. در عین حال، نقش بانک‌ها در تاسیس نهاد‌های مالی در بورس تقویت می‌شود.

وی تاکید کرد: با تصویب و ابلاغ این آیین نامه موضوع صیانت از بازار سرمایه طراحی و اجرایی شدن ابزار‌هایی مانند سهام خزانه و اوراق تبعی یعنی بیمه سهام با سهولت بیشتری صورت می‌گیرد.

بازار امروز:
اما همانگونه که در ابتدای گزارش نیز اشاره شد، علیرغم تمام تصمیمات موقتی و البته نمایش‌های عجیب مدیران سازمان بورس و متولیان امر، به نظر نمی‌رسد حالا حالا شاهد روان شدن و یا صعود بازار باشیم. مسئولین و متولیان بازار سرمایه باید بدانند که بخش عمده‌ای از معاملات روزانه به ویژه در دو سال اخیر مربوط به سرمایه سهامداران حقیقی بوده و نه حقوقی که در هر ریزشی پای سهامداران حقوقی و یا حمایت آن‌ها از بازار را به میان می‌آورند.

همانگونه که عنوان شد، علی رغم آنکه بسیاری از سرمایه گذاران، مصوبات روز‌های گذشته شورای عالی بورس و حتی شایعات مبنی بر تخصیص یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به بازار بورس را عواملی تاثیرگذار در بازار روز جاری و حتی روز‌های بعد می‌دانند، اما برخی از کارشناسان با دیده احتیاط به این شرایط می‌نگرند و استقبالخریداران را فرصتی طلایی برای فروش و خروج از بازار سرمایه می‌دانند.

در خصوص بازار سهام  و با توجه به شرایط انتهای بازار روز چهارشنبه به نظر می‌رسد معاملات مثبت در نماد‌های بانکی و فلزاتی و حتی پتروشیمی‌ها در ساعات ابتدایی روز دور از ذهن نمی‌باشد. با این وجود به نظر می‌رسد بزرگترین مانع صعود بازار در روز جاری و حتی روز‌های آتی عدم حضور و فعالیت سرمایه گذاران در بازار باشد چرا که به قدری سهام شرکت‌ها در ماه‌های گذشته رشد نموده بودند که حتی با توجه به ریزش ۵۰ درصدی قیمت بسیاری از آن‌ها همچنان انتظار برای نزول بیشتر از صعود می‌باشد.

منبع خبری : بورس نیوز